fbpx

Raymarine | Marifoons en VDES-transitie

Wellicht heeft u gemerkt dat er enkele wijzigingen zijn met betrekking tot de kanalen die worden gebruikt. Binnen Europa vindt er momenteel namelijk een transitie plaats naar VDES (VHF Digital Data Exchange System). Dit is een nieuw maritiem communicatiesysteem voor digitale berichtgeving.

Wij kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept, daarom informeren wij u graag over de belangrijkste wijzigingen.

  • Per 1 januari 2024 wordt VDES officieel in gebruik genomen.
  • Tot eind dit jaar kunt u nog probleemloos gebruik maken van de huidige VHF met bestaande zenders, maar het is aan te raden de VHF ‘VDES ready’ te maken.
  • Als onderdeel van VDES zullen er wijzigingen worden aangebracht de reguliere lijst met VHF-kanalen en de privékanalen. Deze kanalen zijn dan niet meer beschikbaar voor analoge spraakcommunicatie.
  • Voor alle marifoons binnen het huidige productassortiment van Raymarine (Ray50, 52, 53, 60, 63, 70, 73, 90 en 91) zorgt Raymarine ervoor dat er de komende maanden een software-update komt die uw toestel volledig gereed maakt voor VDES.
  • Raymarine bekijkt momenteel de mogelijkheid om ook oudere Raymarine marifoons opnieuw te programmeren (Ray49, 55, 218 en Ray260). Voor marifoons die niet zijn genoemd is het technisch niet mogelijk om andere software te programmeren. De oude marifoon zal dan vervangen moeten worden, om aan de eisen te voldoen.

Meer informatie over de wijzigingen als gevolg van VDES vindt u hier:

  1. Wijzigingen voor Nederland.
  2. Wijzigingen voor België.